Småhus / Fårö

Fårö Lauter 1924

UNIK FASTIGHET MED POTENTIAL

Fastighet med underbart avskilt läge vid Lauter på Fårö. Vid slutet av den lilla grusvägen ligger den här mindre gården med ca 4 hektar mark. Det ostörda läget ger direkt en känsla av lugn och avkoppling. Här finns ett bostadshus i kalksten, stor ladugård, garage och uthus. Fastigheten, som tidigare var en av Fårös telegrafstationer, har ägts av samma familj sedan 1960. Fastigheten har genomgått stora yttre renoveringar under de senaste åren. Bostadshuset från 1850 har charm och potential men behöver moderniseras invändigt. Den fina ladugården i sten ger många möjligheter. Gården är vackert inramad med stenmur, häckar och staket. Utanför ligger den egna bestesmarken med inslag av skog. En lugn oas på en av Fårös högsta punkter med härlig vy åt alla håll. Du har säregen natur runt knuten och närhet till fiskelägen, klapperstensstränder och kända raukområden.

Beskrivning

Välkommen till ett äldre hus med charm och karaktär. Entréplan har kök, sal/vardagsrum, sällskapsrum och matrum. Övre plan har möblerbar hall och tre möjliga sovrum. I fd brygghuset finns sovrum, badrum, liten bastu och trappa till drängkammare/sovrum.

ENTRÉPLAN

ENTRÉ/HALL

Entré/hall med plats för ytterkläder och skor. Garderob och skåp (även varmvattenberedaren för köket är placerad här). Dörrar till två rum och trappa upp till övre plan. Plastmatta.

SAL/VARDAGSRUM

Till höger om hallen ligger den fina salen/vardagsrummet. Rummet har ljusinsläpp från tre håll och fyra fönster. Trägolv.

RUM

Rakt fram från hallen och intill salen ligger ett rum (genomgångsrum). Rummet kan användas som sällskapsrum eller TV-rum. Här låg förut den gamla telegrafstationen. Trägolv.

MATRUM

Intill det rummet ligger ett matrum med garderob och utgång till altan. Trägolv.

KÖK

Köket ligger i anslutning till matrummet. Köket har inredning från 1970-talet och plats för matbord. Trägolv. Utrustning: vedspis, spis, spisfläkt, tvättmaskin och kyl/frys (ur funktion).

SOVRUM

Sovrum med öppen spis och två fönster. Trägolv.

KÖKSENTRÉ

Entré med garderob. Dörrar till kök och sovrum. Till vänster finns städskåp och garderob (även varmvattenberedaren för badrummet är placerad här). Trappa upp till drängkammare/sovrum. Golvplattor.

BASTU

Bastu för två personer.

BADRUM

Badrum med våtrumsmatta, våtrumstapet och fönster. Utrustning: wc, duschkabin och tvättställ med skåp.

ÖVRE PLAN

ÖVRE HALL

Övre möblerbar hall med fönster i takkupa med utsikt över gården och omgivningarna. Kattvind med bra förvaring. Plastmatta.

SOVRUM/KÖK

Rakt fram ligger ett rymligt rum med fönster i takkupa med fin utsikt. Här finns en spis med ugn och 2 plattor, diskho och skåp. Tvättrum med tvättställ, våtrumsmatta och våtrumstapet samt en garderob. Plastmatta.

SOVRUM

Innanför ligger ett fint sovrum med skåp och kattvind. Trägolv.

SOVRUM

Till vänster om hallen ligger ett stort sovrum med plats för dubbelsäng. Inbyggd förvaring samt lucka till vind. Heltäckningsmatta.

DRÄNGKAMMARE/SOVRUM

Via trappa från köksentrén ligger ett separat sovrum med plats för två sängar. Garderob och fönster med fin utsikt över omgivningarna. Plastmatta.

Tomt

Tomtarea
41 642 m2

Lättskött trädgårdstomt runt huset med gräsmatta och äldre fruktträd. Övrig mark består av betesmark med inslag av skog.

Uteplats

Stenlagd altan under tak med öppen spis.

Bilplatser

Garage i sten med singel, fint loft och nytt plåttak. Vidbyggt förråd och vidbyggt garage.

Byggnadsfakta

Renoveringar

Under åren 2013-2018 har fastigheten genomgått stora yttre renoveringar/förbättringar. 2015-2018 Kalkning av ladugård och målning av tak, fönster och dörrar. Nybyggnad av torrdass. Renovering av staketstolpar och målning av staket stallbacken. Målning av grund på bostadshuset. Staket och häckarbeten vid bostadshuset. Renovering och målning av fönster på bostadshuset. Nya takstegar på bostadshuset. Renovering av växthus. 2013-2014 Renoverat/nytt hydroforhus med isolering, puts och nytt plåttak. Nytt trägolv/loft på ladan ca 80-90 kvm. Målning av staket. Renovering/ny terrass med tak och öppen spis. Renovering/nybyggnad av dörrar på garage och lada. Kalkning, målning och plåtslageri på bostadshuset.

Övriga byggnader

Stor vacker ladugård i sten med potential. Ladugården innehåller verkstad/snickarbod, matkällare, ladugårdsdel med nytt loft, rymlig lada och vedbod. Ladugården om drygt 155 kvm har indragen el. Bod i trä, växthus med vinrankor och en nytt fint torrdass i trä.

Fastighetsbeteckning
Gotland Fårö Lauter 2:2
Byggår
1850-tal
Boarea
140 m2
Biarea
26 m2
Rum
8
Sovrum
4
Uppvärming
Direktverkande el
Grund
Torpargrund
Stomme
Kalksten
Bjälklag
Trä
Fasad
Puts
Tak
Plåttak (från ca 1995)
Utvändiga plåtarbeten
Plåt
Fönster
2-glasfönster
Ventilation
Självdrag
Vatten
Borrad brunn
Avlopp
Äldre 3-kammarbrunn. Nytt avlopp krävs

Energideklaration

Energistatus
Energideklaration behövs ej
Energi konsumtion
0 kWh

TV / Internet

Internet
Fastigheten är ansluten till Fårö fiberförening (öppet nät).

Ekonomi

Försäkringskostnad
3 720 kr
Vatten och Avlopp
1 178 kr
Hushållsel
4 165 kr
Totala driftskostnader
9 063 kr
Övrigt om driftskostnaden
Kostnaden är baserad på nuvarande ägares förbrukning.
Taxeringsår
2019
Taxeringvärde noggrannhet
Fastställt
Taxeringsvärde byggnad
1 875 000 kr
Taxeringsvärde mark
1 207 000 kr
Summa taxeringsvärde
3 082 000 kr

Övrigt

Servitut mm

  • Rättigheter förmån: Officialservitut: Rätt att använda, underhålla och förnya vägen i sträcka a-b-c-e för utfart - Väg

Allmän information

ALLMÄNT

Ovanstående uppgifter om fastigheten kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är hämtade från fastighetsregistret eller baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika anledningar vara fel. Den köpare som tycker att arean har betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Vill du ha hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad? Ansvarig mäklare upprättar gärna en individuell boendekalkyl.

BUDGIVNING

Vi tillämpar öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Som utgångspunkt redovisas alla bud även till budgivare och spekulanter. Säljaren kan dock besluta att alla bud inte ska redovisas under budgivningsprocessen vilket gör att avvikelser från denna utgångspunkt kan förekomma.

Senast på tillträdesdagen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas eller inte.

Läs mer om budgivning här

ENERGIDEKLARATION

En energideklaration ger information om husets energianvändning och måste enligt lag göras innan en försäljning. Den visar även vilka åtgärder som kan göras för att minska husets energiförbrukning.

Energideklarationen är giltig i 10 år. För att energideklarationen ska vara giltig ska den vara utförd av en ackrediterad energiexpert. Fritidshus behöver inte energideklareras.

Det är säljarens ansvar att se till att energideklarationen finns tillgänglig. Om energideklarationen saknas har köparen rätt att beställa en energideklaration inom 6 månader från tillträdet på säljarens bekostnad.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Köpare uppmanas att undersöka bostaden de vill köpa. En köpare har nämligen en långtgående undersökningsplikt och fastighetens alla delar och funktioner ska undersökas. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen. Fel och brister som köparen skulle ha kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning får inte användas mot säljaren i efterhand. Fel i fastigheten som köparen inte har haft anledning att räkna med och inte heller borde ha kunnat upptäcka vid en besiktning brukar kallas för dolda fel. En säljare kan vara ansvarig för dolda fel som upptäcks inom tio år efter försäljningen.

Bostadsfakta

Bostadstyp
Villa
Adress
Fårö Lauter 1924, 62466 Fårö
Fastighet
Gotland Fårö Lauter 2:2
Område
Fårö
Byggår
1850-tal
Boarea
140 m2 (Taxeringsinformationen)
Biarea
26 m2
Rum
8
Tomtarea
41 642 m2
Driftskostnad/år
9 063 kr
Utgångspris
8 900 000 kr

Alla bilder

Välkommen till Fårö Lauter
En fastighet med underbart avskilt läge och ca 4 hektar mark
Här bor du ostört i vackra omgivningar
Det är nära till klapperstensstränder och raukområden
Vid slutet av grusvägen ligger gården
Fastigheten ligger på en av Fårös högsta punkter
Det fina bostadshuset i kalksten
Garaget och den stora ladugården
Fastigheten har genomgått stora yttre renoveringar
Husets baksida med altan
Huset är vacker inramat med stenmur och häckar
Välkommen in!
Entré/hall
Salen/vardagsrummet
Rummet är ljust och har fönster åt tre håll
Rum (fd telegrafväxeln)
Matrummet
Matrummet har utgång till altan
Altanen är ny med öppen spis och tak
Köket ligger i anslutning till matrummet
Köket har äldre inredning
Köksfönstret
Mot köksentré och sovrum
Sovrum med öppen spis
Rummet mot köket
Möblerbar övre hall
Sovrum/kök
Rummet är rymligt
Här finns ett utrymme med tvättställ
Intill ligger ett fint sovrum
Sovrummet har plats för dubbelsäng
Utsikten från fönstret
På övre plan finns ytterligare ett sovrum...
med plats för dubbelsäng
Vid köksentrén i fd brygghuset...
finns trappa till sovrum/drängkammare
Här ligger även ett badrum...
och en mindre bastu
Garaget och ladugården
Garaget har loft och vidbyggt garage samt förråd
Mot ladugården
Verkstad/snickarbod i ladugården
Här är ordning och reda!
Matkällaren i ladugården
Ladugårdsdel med nytt loft
Stegen till loftet
Öppning mot den egna marken
Ladan är rymlig...
och ger stora möjligheter
Vedboden
Nät som fångat mycket fisk
Nytt fint torrdass som reserv
Här är lätt att trivas!
Vy över gårdsplan och omgivningar
Välkommen åter!
Vägen tillbaka
Fastigheten i kvällsljus
Det är nära till klapperstensstränder...
hamnar/fiskelägen...
och stora raukområden
Raukarna och naturen på Fårö är unik
Det är lugnt och stilla...
och solnedgångarna är magiska
Fastighetskarta

Gotland Fårö Lauter 2:2

Fårö Lauter 1924
Vägbeskrivning

Intresseanmälan

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort. Tack!

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert intresse för detta objekt!

Kontakt

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort. Tack!

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi till er

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in er intresseanmälan

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!