NÄSTA VISNING

 • Onsdag 17 jul

  Kontakta mäklaren för visningstid på 0720-77 61 11 eller via intresseanmälan.

 • Söndag 21 jul

  Kontakta mäklaren för visningstid på 0720-77 61 11 eller via intresseanmälan.

Lantbruk / Gothem

Gothem Viby 253

UNDERBAR FASTIGHET I STRANDSOCKEN

Underbar fastighet med gamla anor och lugnt fint läge i strandsocken på östra Gotland. Vid den lilla grusvägen ligger den här mindre gården med bostadshus i toppskick, fd brygghus, ladugård i sten, lada, magasin och jordkällare/vinkällare. Bostadshuset, från slutet av 1700-talet, är ursprungligen ett bulhus. Under åren 2016-2019 har det renoverats smakfullt och är nu en riktig pärla. Ladugården och ladan har plats för middagar, sommarfester eller hobbyverksamhet. Fd brygghuset och magasinet är perfekta för övernattande sommargäster. Det finns en jordkällare/vinkällare för de vuxna och en lekstuga för barnen. Stor tomt med fina gräsytor, fruktträd och odling samt tillhörande åkermark på drygt 2 hektar. Här njuter du av lugnet och friheten på landet med gångavstånd till resturanger och cykelavstånd till Åminne havsbad och fiskehamnen Botvaldevik.

Beskrivning

Tomt

Tomtarea
24 970 m2

Bostadshus

Välkommen till ett mindre hus med charm och alla stora renoveringar gjorda. Det vackra torpet var från början ett bulhus och stommen är bevarad. Huset har fin färgsättning, stilrent kök från 2016 och nytt helkaklat badrum från 2019. Öppen planlösning med eldstad och fin skorstensstock som delar av rummet. Ljust loft med flera sängplatser. Ett drömboende som kan bli ditt redan i sommar.

ENTRÉPLAN

ENTRÉ/HALL

Entré via inbyggd veranda med klinkergolv. Mindre hall med plats för ytterkläder och skor. Gråmålat trägolv.

ALLRUM

Allrum och kök i härlig öppen planlösning. Allrummet har fint ljusinsläpp från flera fönster och golvvärme (vattenburen). Trivsam matplats framför den värmande öppna spisen med spiskasset. Det finns även en fd bakugn i rummet. Här finns plats för soffa framför den bevarade och framtagna bulhusväggen. Dolt nätverk till eventuell TV och förvaringsutrymme under trappan upp till loftet. Gråmålat trägolv och harmoniskt grönmålade väggar vid matplatsdelen. Vid vardagsrumsdelen är de vitmålade väggarna en fin kontrast till bulhusväggen. De gamla originaltakbrädorna är vitmålade.

KÖK

Stilrent och väldisponerat Vedumkök från 2016 med fina detaljer. Köket har gråa skåpsluckor, bänkskiva av ek med porslinsho och utgång till uteplats. Gråmålat trägolv, grönmålade väggar och vitmålat tak. Utrustning: induktionshäll, spisfläkt, integrerad diskmaskin, inbyggd varmluftsugn, integrerad frys, integrerad kyl, skafferi och städskåp.

BADRUM

Rymligt och mycket fint badrum från 2019. Badrummet har vita helkaklade väggar, vackert mönstrat golv av handgjorda cementplattor med golvvärme (el) och fönster. Utrustning: badkar av gjutmarmor, wc, dusch med svängbar duschvägg, tvättkommod, tvättmaskin och varmvattenberedare.

LOFT

Ljust och fint loft med flera sängplatser och med skorstensstocken som en naturlig avdelare. Gråmålat trägolv, tapetserade väggar och vitmålat tak.

UTEPLATSER

Härlig altan i trä i vinkel runt huset med pergola. Altanen har sol hela dagen. Det finns även en grusad uteplats vid husets entré. Vid fd brygghuset finns det också en grusad och skyddad uteplats. Lekstugan har ett trädäck i vinkel.

PARKERING

Grusad parkering med plats för två bilar.

FIBER

Fastigheten är ansluten till fiber (Telia 350 kr/mån). För mer information se www.gothemfiber.se

Boarea
67 m2
Areauppgift enligt
Säljaren (avviker från taxerad boarea 26 och biarea 15 kvm)
Antal rum
2
Antal sovrum
1
Taxeringsvärde
152 000 kr
Standardpoäng
23
Totala driftskostnader
19 798 kr
Kostnader
Kostnaden är baserad på nuvarande ägares förbrukning. Hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Huset har ej bebotts permanent men värmts upp vintertid till ca 12-15 grader.
Energistatus
Energideklaration behövs ej
Byggår
1789
Uppvärming
Vattenburen golvvärme, direktverkande el samt öppen spis med insats
Värmekällans ålder
2016
Elkablar
Nya elledningar (infällda i väggar)
Grund
Torpargrund
Stomme
Trä (bulor)
Bjälklag
Trä
Fasad
Träfasad
Tak
Tegel och plåt
Fönster
2-glasfönster (nyrenoverade)
Ventilation
Självdrag
Vatten
Egen borrad brunn
Avlopp
3-kammarbrunn med inbyggd pumpbrunn med infiltration från 2017

Fd brygghus

Fint fd brygghus i trä med eternittak och indragen el. Huset kan bli en bakstuga eller fungera som gästhus. En stor bakugn (ej godkänd) är placerad i mitten av huset. Gjutet golv med vitmålade väggar och tak samt stege till loft. Loftet har vitmålat golv, väggar och tak. Huset är perfekt för tonåringar eller övernattande sommargäster.

Ladugård

Äldre ladugård i kalksten med plåttak och indragen el. Ladugården har ingen inredning och ett stort fint loft. Här finns möjlighet till hobbyverkamhet och loftet är perfekt till fest.

Byggnadsarea
98 m2
Taxeringsvärde
36 000 kr

Lada

Lada i trä med plåttak och indragen el. Ladan har dubbla portar och stora ytor perfekt för middagar eller sommarens fester. Här finns också utrymme för bil, åkgräsklippare och redskap. Även ladan har ett stort fint loft.

Magasin/gästhus

Magasin/gästhus i trä med plåttak. Byggnaden har ett mycket fint läge på tomten med utsikt över åkermark/fält. Magasinet har plats för övernattande sommargäster. Trägolv med vitmålade väggar och tak samt stege till loft.

Jordkällare/vinkällare

Jordkällare/vinkällare med tjocka kalkstensväggar och plåttak.

Lekstuga

På tomten finns även en lekstuga i trä med plåttak. Lekstugan har el och eget trädäck i vinkel.

Byggnadsfakta

Fastighetsbeteckning
GOTLAND GOTHEM VIBY 1:13 OCH GOTHEM VIBY 1:9

Arealer

Fastigheten Gothem Viby 1:13 har en areal på 22 220 kvm och fastigheten Gothem Viby 1:9 har en areal på 2 750 kvm. Total areal 24 970 kvm. Nedanstående areal avviker mot fastighetsregistret areal (2,20 hektar).

 • Åkermark

  Areastorlek (ha)
  2.0 ha
  Taxeringsvärde
  107 000 kr
 • Småhusmark lantbruk

  Areastorlek (ha)
  0.2 ha
  Taxeringsvärde
  175 000 kr

Ekonomi

Uppvärmning
9 269 kr
Vatten och avlopp
822 kr
Sophämtning
2 000 kr
Försäkring
3 507 kr
Fiber
4 200 kr
Pantbrev
948 000 kr
Taxeringsår
2017
Taxeringvärde noggrannhet
Fastställt
Taxeringsvärde byggnad
188 000 kr
Taxeringsvärde mark
282 000 kr
Summa taxeringsvärde
470 000 kr

Övrigt

Servitut mm

 • Rättigheter last: Ledningsrätt: Fiberkabel

Närområdet

Gården har ett mycket tyst och lugnt läge i Gothem ca 3 mil från Visby. Gothem är en aktiv och levande socken på öns östra sida. Här finns förskola, vandrarhem, restauranger och möjlighet att köpa ekologiskt kött och närproducerade delikatesser i gårdsbutik. Det är 4 km till Botvaldeviks lilla fiskehamn och till Åminne med stor och fin sandstrand, camping, restaurang och pool.

Allmän information

ALLMÄNT

Ovanstående uppgifter om fastigheten kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är hämtade från fastighetsregistret eller baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika anledningar vara fel. Den köpare som tycker att arean har betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Vill du ha hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad? Ansvarig mäklare upprättar gärna en individuell boendekalkyl.

BUDGIVNING

Vi tillämpar öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Som utgångspunkt redovisas alla bud även till budgivare och spekulanter. Säljaren kan dock besluta att alla bud inte ska redovisas under budgivningsprocessen vilket gör att avvikelser från denna utgångspunkt kan förekomma.

Senast på tillträdesdagen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas eller inte.

Läs mer om budgivning här

ENERGIDEKLARATION

En energideklaration ger information om husets energianvändning och måste enligt lag göras innan en försäljning. Den visar även vilka åtgärder som kan göras för att minska husets energiförbrukning.

Energideklarationen är giltig i 10 år. För att energideklarationen ska vara giltig ska den vara utförd av en ackrediterad energiexpert. Fritidshus behöver inte energideklareras.

Det är säljarens ansvar att se till att energideklarationen finns tillgänglig. Om energideklarationen saknas har köparen rätt att beställa en energideklaration inom 6 månader från tillträdet på säljarens bekostnad.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Köpare uppmanas att undersöka bostaden de vill köpa. En köpare har nämligen en långtgående undersökningsplikt och fastighetens alla delar och funktioner ska undersökas. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen. Fel och brister som köparen skulle ha kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning får inte användas mot säljaren i efterhand. Fel i fastigheten som köparen inte har haft anledning att räkna med och inte heller borde ha kunnat upptäcka vid en besiktning brukar kallas för dolda fel. En säljare kan vara ansvarig för dolda fel som upptäcks inom tio år efter försäljningen.

Bostadsfakta

Bostadstyp
Lantbruk
Adress
Gothem Viby 253, 62430 Slite
Fastighet
GOTLAND GOTHEM VIBY 1:13 OCH GOTHEM VIBY 1:9
Område
Gothem
Tomtarea
24 970 m2
Pantbrev
948 000 kr
Utgångspris
2 975 000 kr

NÄSTA VISNING

 • Onsdag 17 jul

  Kontakta mäklaren för visningstid på 0720-77 61 11 eller via intresseanmälan.

 • Söndag 21 jul

  Kontakta mäklaren för visningstid på 0720-77 61 11 eller via intresseanmälan.


Alla bilder

Underbar fastighet i strandsocken på östra Gotland
En mindre gård med flera byggnader och drygt 2 hektar mark
Här finns både ladugård och lada med möjligheter
Bostadshuset är ett bulhus från slutet av 1700-talet
Bostadshuset och fd brygghuset
Huset har renoverats och är nu en riktig pärla
Öppen planlösning och värmande spiskassett
Fina detaljer och utgång till uteplats
Eldstad och skorstensstock delar av rummet
En fd bakugn finns också
Det fina köket är från 2016
Det är vackert och väldisponerat
Utsikt mot uteplats med pergola
Stilrent med integrerade vitvaror
Badrum från 2019 med både badkar, dusch och tvättmaskin
Helkaklat med fint golv med golvvärme
Mot vardagsrumsdelen
Plats för avkoppling vid bulhusväggen
Här finns dolt nätverk till eventuell TV
Fin trappa till övre plan
Här finns plats för flera att sova
Skorstensstocken blir en naturlig avdelare
Här sover du gott
Huset har en härlig altan med pergola...
perfekt för sköna sommardagar
Fd brygghuset
Fd brygghuset kan bli en bakstuga eller fungera som gästhus
Utrymme att disponera efter eget önskemål
Bord med utsikt över gården
Stege till loftet
Loftet är vitmålat och fint
Här finns flera sängplatser
Fönster med utsikt över ägorna
Brygghuset har en egen skyddad uteplats
Plats för mat och dryck
Det finns odling och flera byggnader på tomten
Ladugård, lada, jordkällare/vinkällare och magasin/gästhus
Lekstuga och lek för barnen
Dörren till ladugården
Ladugård i sten med fint loft ger möjligheter
Öppning mot fältet/åkermarken
Lada med dubbla portar och stort loft
Perfekt för middagar och sommarens fester
Ljusinsläpp från stort fönster
Den fina jordkällaren/vinkällaren
Magasin/gästhus med fint läge
Fönster mot fältet/åkermarken
Plats för dubbelsäng
Stege till loft
Här är lätt att trivas!
Gården från infarten
Fastigheten från andra hållet
Vy över fastigheten och omgivningarna
Vyn åt andra hållet
Det är cykelavstånd till Åminnes restaurang och pool
Gångbro till stranden i Åminne
Här kan man fiska i Gothemsån...
och fika
Åminne har en fantastisk sandstrand
Det är även nära till fiskehamnen Botvaldevik
Planritning

GOTLAND GOTHEM VIBY 1:13 OCH GOTHEM VIBY 1:9

Gothem Viby 253
Vägbeskrivning

Intresseanmälan

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort. Tack!

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert intresse för detta objekt!

Kontakt

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort. Tack!

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi till er

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i formuläret och skicka in er intresseanmälan

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!